[Zungenkrapffen von einem Kalb zu machen.]

Aus: Ein new Kochbuch (1581), Kapitel 01, Teil 04, Nr. 06

Originalrezept:

Zungenkrapffen von einem Kalb zu machen. Nim(m) eine Zunge / die gar gesotten ist vnd hack die klein mit kleinen schwartzen Rosein / vnd wann es klein gehackt ist / so nim(m) darvnter gestossen Zim(m)et / auch zween oder drey Dotter von Eyern / vnd ein wenig Zucker / vnnd hacks durcheinander / nim(m) darnach ein schön weisses Mehl / vnnd ein Rindtfleischbrüh / oder warmes Wasser / thu schöne geschmältzte Butter darein / geuß es in das Mehl / daß die Butter auff dem Wasser schwimmet / so blaß es fein samt dem Wasser herab in das Mehl / vnd mach ein Teig darauß / arbeit jn wol / dieweil er von der Brüh warm ist / den(n) er klebt nicht an den Händen an / wie ein ander Teig / weil Butter darvnter ist / mach jn nicht zu dünn / auch nicht zu dick / treib ihn auß mit einem Walgerholtz / auff das dünnest / vnd wenn du es hast auffgetrieben / so leg in den Teig die Zungen / di du gehackt hast / so groß wie ein Welsche Nuß neben einander / schlag den Teig darüber / vnd schneidt es mit einem Redtlein ab / Vnd das nennt man Krapffen von einer Kälbern Zungen. Wann sie gemacht seyn / so nim(m) Butter in ein Pfannen / vnnd setz auffs Feuwer / machs warm / doch nicht gar zu heiß / vnd thu die Krapffen darein / backs fein kül auß / daß sie nicht schwartz werden /sondern fein weiß bleiben / Vnd du wirst bald sehen / ob der Teig hart ist in der Butter / thu als dann die Krapffen herauß / versuch sie / so wirstu sehen / wie sie so gut seyn / vnnd wenn du sie anrichtest auff ein Silber Blat oder Schüssel / so besträw es mit weissen gestossenem Zucker / so ist es ein herrlichs Essen vor Fürsten vnd Herrn / vor Arm vnd Reich.

Transkription:

Sabine Schwaiger

Zitierempfehlung:
Sabine Schwaiger (Transkription): "[Zungenkrapffen von einem Kalb zu machen.]", in: Ein new Kochbuch (1581), Kapitel 01, Teil 04, Nr. 06,
online unter: https://www.historische-esskultur.at/rezeptforschung/?rdb_rezepte=zungenkrapffen-von-einem-kalb-zu-machen (22.11.2024).

Datenbankeintrag erstellt von Magdalena Bogenhuber.


In folgendem Projekt erschlossen: TCS 37 (2017-2019)