Vngerische Braten zu machen von einer Kälbern Hacksen.

Aus: Ein new Kochbuch (1581), Kapitel 01, Teil 04, Nr. 35

Herkunftsbezeichnung(en): Ungarisch

Originalrezept:

Hauw die Hacksen voneinander / vnd schneidt das Bein herauß / vn(n) mach ein häßlen Spieß von einem Holtz / vnd steck es an den Spieß / nim(m) darnach Knobloch / ein Zehe oder zwo / schelß vnd stoß /vnd wen(n) du es gestossen hast / so reib den Braten an dem Spieß damit / besträw jn mit Saltz / vnnd henck jhn in Schornstein / oder wo es sehr raucht / laß darinnen hencken / biß (daß) du schier wirst anrichten / legs flugs zum Feuwr / vnd brats geschwindt hinweg / daß es fein safftig bleibt / so wirdt es fein nach dem Rauch lieblich schmecken / Nim(m) widerumb gestossen Knobloch von einer Zehe / vnd zerlaß jn mit einem Essig / ist der Essig sehr saur / so nim(m) ein Rindtfleischbrüh darvnter / daß nicht saur wirdt / vnd wen(n) du es wilt anrichten / so haw die örter von dem höltzern Spieß hinweg / vnd laß das ander darinnen stecken / legs auff ein Schüssel / gieß die Brüh / die du von einem Knobloch gemacht hast / vnd die auffgesotten hat / darüber / thu ein wenig gestossenen Pfeffer darein / so ist es gut vnd lieblich zu essen / sonderlich wenn einer gern mit Knobloch gekocht isset. Vnd das heisset man Vngerische Braten / denn die Vngern vnd Polacken essens gern / vnd in denselbigen Landen muß man viel mit Knobloch vnnd Zwibeln essen / vnd es schmeckt einem ein guter Trunck Vngerisches Weins darauff / Vnd es wirt mancher Koch nicht wissen / warum(m) man die Braten an einem häßlen Spieß sol braten. Es geschicht aber darumb / weil (daß) Holtz dem Braten ein wolgeschmack gibt / vnnd nicht wie ander Holtz einen seltzamen nachschmack hat.

Kategorisierung:

:

Hauptzutaten: , , , ,

Transkription:

Sepp Meister, Steffi Schinagl

Zitierempfehlung:
Sepp Meister, Steffi Schinagl (Transkription): "Vngerische Braten zu machen von einer Kälbern Hacksen.", in: Ein new Kochbuch (1581), Kapitel 01, Teil 04, Nr. 35,
online unter: https://www.historische-esskultur.at/rezeptforschung/?rdb_rezepte=vngerische-braten-zu-machen-von-einer-kaelbern-hacksen (22.11.2024).

Datenbankeintrag erstellt von Maximilian Schmidauer.


In folgendem Projekt erschlossen: TCS 37 (2017-2019)