Originalrezept:
Mach Hattele vom Kalbfleisch / vnd richt das Fleisch zu / wie vorhin vermeldt ist / mit einem Messerrück zerklopffet / Nim(m) als denn ein Kälbern Nieren / vn(n) reiß sie auß dem Kalb / klaub das Feißt / vnnd reiß das dünne Häutlein davon hinweg / hack das Feißt so klein / wie du es von einem Rindtfleisch hast gehackt / vnd wenn das verrichtet / so nim(m) ein wenig gestossenen Pfeffer vnd Saltz / rür es vnter das Feißt / vnd sträw es auff die Hattele / wickle es vbereinander / vnnd stecks an kleine höltzerne Spießlein / die jrgendt eines Fingers lang seindt / nim(m) ein schöne Rindtfleischbrüh / wenn sie gleich nicht gesaltzen / auch nicht feißt ist / vn(n) nim(m) einn kleines vberzintes Fischkesselein / vnd laß die Brüh darinnen auffsieden / thu die Hattele in die Brüh / mit den Spiessen daran sie gesteckt seyn / vnnd laß es damit sieden / vnd wenn sie gesotten seyn / so zeuch sie auff ein saubers Bret auß / zeuch die Spieß herauß / so bleiben sie fein gantz vbereinander / thu sie wider in ein saubers Fischkesselein / vnd seig die Brüh widerumb darauff / vnd thu Pettersilgen Wurtzel darein / die fein klein geschnitten ist / darauß der Kern geschnitten / so wirt es bald gesotten / vn(n) thu gantze Muscatenblüt darein / laß es auch damit sieden / so ist es auch ein klein herrlichs Speiselein / Denn das Feißt von den Nieren macht es wolgeschmack / vnd richt es an wie du wilt / daß es nur warm ist / denn wenn sie kalt seyn / so seindt sie nichts werdt. Du magst auch einer Frawen / die im Kindtsbett ligt / zu essen geben. Mach auch Hattele auff diese art / vnnd brat sie auff einem Roßt geschwindt hinweg / so braten sie ehe / als mit einem Rindtfeißt / vnd seind auch wolgeschmackter als die andern.
Kategorisierung:
Beilagen:Hauptzutaten: Kalbfleisch, Kalbsfett, Kalbsniere, Muskatblüte, Petersilienwurzel, Pfeffer, Rinderbrühe, Salz
Transkription:
Sepp Meister, Steffi Schinagl
Zitierempfehlung:
Sepp Meister, Steffi Schinagl (Transkription): "Hattele zu kochen in einer Brüh.", in: Ein new Kochbuch (1581), Kapitel 01, Teil 04, Nr. 46,
online unter: https://www.historische-esskultur.at/rezeptforschung/?rdb_rezepte=hattele-zu-kochen-in-einer-brueh (22.11.2024).
Datenbankeintrag erstellt von Maximilian Schmidauer.
In folgendem Projekt erschlossen: TCS 37 (2017-2019)