Originalrezept:
Nim Forellen / thu sie auff vnd krüm die Köpff / steck ein Speil darein / so bleiben sie krumb / saltz eyn / vn laß ein weil im Saltz ligen / mach Baumöl heiß / vnnd streich die Foren wol ab / daß das Saltz ldavon kompt / zeuch sie in das heisse Oel / backs nicht lang darinnen / thu es herauß / vnd laß kalt werden / vnnd wenn der Fisch kalt ist / so mach das Oel wider warm / das thu drey oder viermal / vnd verbacks nit / vnd wenn du es wilt auß dem Oel ziehen / so leg es auff Lorberbletter / laß also stehen auff dem Bret / vnnd kalt werden / so ist es ein herrlichs Essen. Du magsts in ein Schachtel eynmachen mit Lorberblettern / so kanstu es schicke / wohin du es haben wilt. Vnd wenn du es wilt auff ein Tisch geben / so gib es trucken one Essig / so ist es gut vnd wolgeschmack. Denn man findt nit allzeit die rechten Kärpelein / so kan man sie auch auß den Foren machen.
Kategorisierung:
Fisch & Schalen- und Krustentiere:Hauptzutaten: Forelle, Lorbeerblätter, Olivenöl, Salz
Transkription:
Maximilian Schmidauer
Zitierempfehlung:
Maximilian Schmidauer (Transkription): "Auß einer Foren Kärpelein zu machen.", in: Ein new Kochbuch (1581), Kapitel 04, Teil 09, Nr. 03,
online unter: https://www.historische-esskultur.at/rezeptforschung/?rdb_rezepte=auss-einer-foren-kaerpelein-zu-machen (22.11.2024).
Datenbankeintrag erstellt von Maximilian Schmidauer.
In folgendem Projekt erschlossen: TCS 37 (2017-2019)