Originalrezept:
Schwenck das Faß mit einem Schwenckwasser / dasselbig Wasser thu wider herauß. Darnach nim ein Lot Zummetrinden / vnd ein Lot Negelein / ein Lot langen Pfeffer / vnd ein Lot Zucker / vnd ein vierling Entian / vn für zween Pfenning Schwebel / vnd zerstoß in eim Mörser / vnnd wenn der Wein in dem Faß ist / so mach ein Säcklein einer Spannen lang / vnnd thu die Materien darein / also / daß er warm in das Faß kompt / vnnd versponte das Faß / vnd laß es ruhen drey Wochen.
Item / nim ein Pfundt Zucker Candel / vnd zwey Lot Zimmetrinden / vnd gebrännten Wein auff ein Maß / vnd weissen Weinstein / vnd stosse den klein / vnd nim desselbigen Weins zehen Maß / vnd seudt das alles vntereinander in einem Krug. Wenn du den Wein in das Faß hast gelassen / so schüt die Materei auch in den Wein / vnd verspont jn / vnd laß jhn ruhen drey Wochen / so bleibt der Wein beständig ober Jar.
Item Nim zwey Lot Tropffwurtz / vnd ein Pfundt / Zuckers / vnd Christianwurtzeln / vnd Muscatenblüt / das stoß alles / vnd mach ein Baumwollensack / der lang sey / vnd thu die Materi darein / vnd henck es in dem Herbst in den Wein / vnd verspont das Faß gar wol / vnnd laß den Wein vierzehen tag also ruhen / darnach sihe darzu / so findestu guten köstlichen Wein.
Kategorisierung:
Getränke:Hauptzutaten: Branntwein, Enzian, Muskatblüte, Nelken, Pfeffer, Schwefel, Wasser, Wein, Weinstein (weiß), Zimt, Zucker
Transkription:
Maximilian Schmidauer
Zitierempfehlung:
Maximilian Schmidauer (Transkription): "Köstlichen Wein in dem ablassen zu machen.", in: Ein new Kochbuch (1581), Kapitel 20, Teil 1, Nr. 22,
online unter: https://www.historische-esskultur.at/rezeptforschung/?rdb_rezepte=koestlichen-wein-in-dem-ablassen-zu-machen (22.11.2024).
Datenbankeintrag erstellt von Maximilian Schmidauer.
In folgendem Projekt erschlossen: TCS 37 (2017-2019)