Originalrezept:
Wenn der Hausen gar frisch ist / so nim den Knopff herauß / vnd es hengt ein Leber daran / die zerdruck mit den Händen / geuß Essig darüber / vnd Wasser. Nim den Knopff / vnd setz jn auff das Feuwer / vnd laß jn wol sieden / heb jn ab / vnd säuber jhn auß / schneidt jn voneinander / vnnd butz jhn wol auß / setz widerumb auff im Wasser / vnd laß an die statt sieden / thu jhn alsdenn herauß. Nim die Leber die du zertrieben hast mit Wasser vnd Essig / schneidt darein Rucken Brot / Epffel vnnd Zwibel / auch Pertrumkraut / laß darmit ein gute weil sieden / streich es durch / thu geschweißte Zwibeln / die mit Gewürtz angemacht / in den Pfeffer / vnd laß darmit sieden / mach jn süß oder säurlich / so wirdt es gut vnd wolgeschmack / vnd der Pfeffer wirt von der leber so schwartz / als wenn du Schweiß genommen hettest von einem Kalb. Wenn der Pfeffer eyngemacht vnd zugericht ist / so thu den Hausenknopff darein / der an die statt gesotten ist / laß jhn mit dem Pfeffer sieden / so wirt es gut vnd auch wolgeschmack.
Kategorisierung:
Fisch & Schalen- und Krustentiere:Hauptzutaten: Bertram, Essig, Gewürze, Hausenleber, Hausenmagen, Pfeffer, Roggenbrot, Wasser, Zwiebel
Transkription:
Maximilian Schmidauer
Zitierempfehlung:
Maximilian Schmidauer (Transkription): "Schwartz eyngemachten Hausenknöpff.", in: Ein new Kochbuch (1581), Kapitel 04, Teil 01, Nr. 05,
online unter: https://www.historische-esskultur.at/rezeptforschung/?rdb_rezepte=schwartz-eyngemachten-hausenknoepff (22.11.2024).
Datenbankeintrag erstellt von Maximilian Schmidauer.
In folgendem Projekt erschlossen: TCS 37 (2017-2019)